Brainhack Glossary (turkish)

Contents

Brainhack Glossary (turkish)#

Translated by [Melvin Selim Atay][mselimata].

A#

Academia [Akademi]#

Özellikle üniversiteler veya araştırma enstitüleri aracılığıyla bir araya gelen, eğitim, araştırma, öğrenim ve öğrenme ile ilgili bireyler veya grupların sosyal topluluğudur.

Across Field [Alan Üzeri/Karşısı]#

Accessibility [Erişilebilirlik]#

section

Ad hoc [Plansız]#

Audience [İzleyici]#

Tasarlanmış iletişimin hitap ettiği topluluk [örnek: açık bilim eğitimine katılım]. Bir aktivite, eğitim, iletişim veya eylemin hedef kitlesidir.

Author [Yazar]#

İlk proje planlaması ve geliştirilmesi, küresel gayretin yazılı dökümantasyonunun oluşturulması ve projenin sonlandırılması ve sonuçların yayımlanması gibi proje bütününün herhangi bir parçasına yerel veya uzaktan katkı sağlayan tüm aktif katılımcılardır.

Attendee [Katılımcı]#

Bir etkinlik, eğitim, seminer veya atölye gibi herhangi bir faaliyete katılan veya sunum yapan kişilerdir [Örnek: Beyinhack etkinlği katılımcısı, Beyinhack atölyesinde sunum yapan kişi].

Availability [Geçerlilik]#

B#

Background [Arka Plan]#

Brainhack [Beyinhack]#

Farklı nörobilim alt alanlarından gelen veya çeşitli farklı araştırma altyapılarına sahip araştırmacıların açık bilim uygulamalarını paylaştığı ve topluluk içinde işbirlikçi bir şekilde bilgiyi aktardıkları hack günüdür

Brainhack Global (BHG) [Dünya Çapında Beyinhack / Beyinhack Global (BHG)]#

Uluslararası Beyinhack inisiyatifinin kapsadığı, merkezi organizasyon komitesinin koordinasyon, planlama ve organizasyonuna yardım ettiği dünya çapındaki yerel beyinhack hack günlerini ve etkinliklerini tarif eder. Dünya Çapında Beyinhack topluluğu her yıl global beyinhack etkinliği yürütmüş çeşitli araştırma enstitülerinden gelen gönüllü araştırmacılardan oluşmaktadır. Bu takım Dünya Çapında Beyinhakc topluluğu için raporlamasını yapmaktadır, websitesi, sosyal medya ve Beyinhack Global ile ilgili tüm kaynakların yönetimini gerçekleştirir. Beyinhack Global ekibi herhangi bir yerde ayrı bir hack etkinliği yapmaz onun yerine bilgi, kaynak paylaşımı yapar ve yıl içinde devam eden yerel etkinliklerin duyurulmasını sağlar.

Brainhack Organization [Beyinhack Organizasyonu]#

Brainhack Organization Committee [Beyinhack Organizasyon Komitesi]#

Brainhack School [Beyinhack Okulu]#

Nöroresim verilerini nörobilim bilgisine dönüştürmek için gerekli istatistiksel ve bilgisayarlı yeteneklerin ilgili katılımcılara kazandırılmasını amaçlayani kısa eğitimdir. Genellikle Beyinhack Okulu iki haftalık aktif, açık ve birlikte uygulamalı küçük veya orta boyutta projelerle çalışmayı içerir.

Brainstorming [Beyinfırtınası]#

Bottom up [Aşağıdan Yukarıya]#

Brain Imaging Data Structure (BIDS) [Beyin Resimleri Veri Yapısı (BRVY)]#

Nöroresimler ve ilgili davranış verisini düzenleme, not ekleme, tanımlamak için kararlaştırılan biçimlendirilmiş dosya ve içerik standardıdır.

C#

Citation [Alıntı]#

Etkinin iyi tanımlanmış ölçütüdür, araştırmanın başkaları tarafından tanınması ve doğrulanmasının göstergesidir [Hersh and Plume, 2016].

Community [Topluluk]#

Benzer özellikler, hedefler,amaçlar, ilgi alanlarını paylaşan veya belirli fiziksel alanlarda bulunan bireylerin oluşturduğu gruptur. Community Building Topluluk İnşası

Code of Conduct [Davranış Kuralı]#

Topluluk üyelerinin beklenen davranış kurallarına uymasını sağlayan rehberlerdir, uygun olmayan davranış ihlalinin sınırını çizer, rehberde belirtilen ihlal durumlarındaki işleyişi anlatılır ve yürürlükteki kuralların uygulanışını takip eden kişiyi belirtir.

Creative Commons (CC) [Yaratıcı Müşterekler (YM)]#

Telif hakkı sahiplerine kullanıcılar üzerinde belli haklar tanıyan standart lisanslar takımıdır. CC lisansları çok yaygındır, basittir, makine tarafından okunabilir ve yasal uzmanlar tarafından oluşturulmuştur. Çeşitli sınıflarda CC lisansları mevcuttur. Bazı lisanslar Budapeşte düşüncesindek Açık Erişimle uyumludur[CC0, BY, SA ve ND sınıflarını taşıyanlar], bazıları da uyumlu değildir.

Cross pollination [Çapraz Tozlaşma]#

Collaboration [İşbirliği]#

Community driven [Topluluk Teşvikiyle]#

Conventional [Geleneksel]#

Cross pollination [Kod Tozlaşması]#

Code oriented [Kod Odaklı]#

Code readability [Kod Okunabilirliği]#

COBIDAS [COBIDAS]#

OHBM komitesi 2014’de “Veri Analizinde ve Paylaşımında En iyi Pratikler Komitesi” [COBIDAS] kurmuştur.

Contribution [Katkı]#

Contributor [Katkıda Bulunan]#

Proje bütününe herhangi bir şekilde katkı sağlamış herhangi biridir. Projenin herhangi bir zamanında herhangi bir şekilde planlama, organizasyon, yazma, düzenleme, beyin fırtınası, öneride bulunma veya katkı sağlama gibi faaliyetler olarak tanımlanmıştır.

Curriculum [Eğitim Müfredatı]#

Eğitsel bir kursun veya programın yapısının parçası olan eğitim materyali, eğitim planları veya herhangi bir akademik veya alıştırma içeriğinin

D#

Data [Veri]#

Araştırma sürecinin bir sonucu olarak oluşan dijital olarak sunulan objelerdir [basit veya karmaşık].

Dataset [Veriseti]#

DataLad [Datalad]#

Data Mining [Veri Mağdenciliği]#

Veriyi gelecekte kullanılabilecek bilgiye dönüştürürken kullanılan değişkenler arasındaki sistematik ilişkileri anlamak için tasarlanan analitik işlemler bütünüdür.

Data Science [Veri Bilimi]#

Data Structuring Standards [Veri Yapılandırma Standardı]#

Decentralized [Dağıtılmış]#

Digital Object Identifier (DOI) [Dijital Obje Tanımlayıcı (DOT)]#

Makaleler, verisetleri, açık kaynak uygulama sürümlerini tanımlamak için kayıt kuruluşu [Uluslararası DOI Kuruluşu] tarafından belirlenmiş özgün alfanumerik dizidir, DOI bu tip kaynakların internetteki izidir [Amerikan Psikoloji Derneği, 2018] .

Diversity [Çeşitlilik]#

Documentation [Dökümantasyon]#

Veri veya kodun yöntemsel yaklaşımları ve arka planı ile ilgili detaylı bilgilerdir. [örneğin proje tanımı, değişkenler ve ölçüm için kullanılan araçlar]

E#

Early Career Researcher (ECR) [Erken Kariyer Araştırmacı(EKA)]#

Educational Materials [Eğitim Materyalleri]#

Electroencephalography (EEG) [Elektroensefalografi (EEG)]#

Expertise Uzmanlık

Ethics / Research ethics [Etik/ Araştırma Etiği]#

Araştırmacıların araştırmalarını yürütmesini belirleyen ahlaki kurallardır. Bu kurallar araştırmaları düzenlerler ve genellikle üniversiteler, yönetici kuruluşlar, topluluklar veya hükümetler tarafından kabul edilmişlerdir. Tüm araştırmacılar çalışmalarında bu kuralları çalışmalarında uygulamalıdırlar.

F#

FAIR Data [FAIR Veri]#

Bulunabilir, erişilebilir, birlikte işleyebilen ve tekrar kullanılabilen [FAIR] veri, insan ve makineler veya göreve uygun bilimsel veri ve ilgili algoritmaların veya iş akışlarının bilginin keşfini, erişimini ve analizini kolaylaştırıcıdır. Bu tanım Nature Bilimsel Veri’de yayımlanmış FORCE11 prensiplerine uyarlanmıştır.

Free [Özgür]#

Fully open [Tamamen açık]#

Functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI)[Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRG)]#

Beyin oksijen seviyesi bağımlı sinyaller aracılığıyla kan akıyla ilişkili beyin aktivitelerinin değişimini tanılayan beyin aktivitesini dolaylı yoldan ölçen bir nörobilim yöntemidir.

Funding [Fonlama]#

G#

GDPR [GDPR]#

Genel Veri Koruma Düzenlemesi [GVKD] EU içinde uyumlu veri koruma yasasını çıkarmayı amaçlar. Vatandaşlar için kişisel veri kontrolünü iade etmeyi amaçlar aynı zamanda bu verilerin dünyanın herhangi bir yerinde sunulmasını ve işlenmesini sınırlayan kurallar koyar.

Geographically unbounded Coğrafik olarak sınırsız#

Github [Github]#

Çevrimiçi kod sunma ve versiyon kontrol servisidir. Kullanıcıların işbirliği yapmasına yardımcı olan özellikleri vardır ve çok sayıda açık kaynak projeyi sunar.

Gitlab [Gitlab]#

İnternet tabanlı DevOps yaşam döngüsü aracıdır, wiki, sorun izleme, sürekli entegrasyon, altyapı özelliklerinin yerleştirilmesi gibi Git deposu izleyicisi sağlar, açık kaynak lisanslıdır, GitLab Inc tarafından geliştirilmiştir.

H#

Hacking [Hackleme]#

Bu tanımda hackleme bilgisayar sistemlerinin güvenliğini kırarak izinsiz girmek değildir. Bunun yerine sistemin çalışma prensiplerini anlamak için kurcalamak, çözülecek problem seçmek veya bilgi edinme ve bilgiyi geliştirme sürecine dahil olmaktır.

Hackathon [Hack Günü]#

Hackleme ve maraton terimlerinin bileşimidir. Geleneksel olarak, bireysel katılımcılar veya takımların işbirliği halinde projeler üzerinde birlikte çalıştığı etkinliktir.

Hands on [Uygulamalı]#

Hypothesis [Hipotez]#

I#

Inclusivity [Kapsayıcılık]#

Informal [Gayriresmi]#

INCF [INCF]#

Innovative [Yenilikçi]#

Institute [Enstitü]#

Intellectual Property [Entelektüel Mülkiyet]#

Zihinsel bir yaratıcılık faaliyeti için yasal terimdir. Müzik, edebiyat, resim, heykel, video veya diğer sanatsal faaliyetler, keşifler ve buluşlar, sözsel ifadeler, semboller ve tasarımlar entelektüel mülkiyete örnek olarak gösterilebilir.

J#

Journal [Dergi]#

Yayımlanmış araştırma makaleleri serisidir. Tarihçeye göre cilt ve sayılara bölünmüştür.

K#

L#

Lab [Lab]#

Leadership [Liderlik]#

Licence [Lisans]#

Yaratıcı veya akademik bir işin kullanım izinlerini belirleyen yasal dökümandır. Telif hakkını açıklar, başkalarının nasıl kopyalayacağı, dağıtacağı ve kullanacağı ile ilgili uygun nitelikleri içerir.

Local event [Yerel/Lokal Etkinlik]#

M#

Management [Yönetim]#

Maintainers [Bakıcılar/Yürütücüler]#

Bir projenin akibetinden sorumlu, yönetimini yapan katkı sağlayıcılardır. Projenin yazar veya sahipleri olabilirler.

Mattermost Community Forum [Mattermost Topluluk Forumu]#

Metadata [Üstveri]#

Verilere özgü sahiplik, tarih, başlık, özet, anahtar kelime, lisans bilgisi gibi basit tanımını içerir. Verinin bulunabilir olmasına hizmet ederler [örneğin yaratıcı, zaman, coğrafi lokasyon].

Methodology [Metodoloji]#

Model [Model]#

Multidisciplinary [Çokdisiplinli]#

N#

Neuroimaging pipeline framework [Nöroresim kanal sistemi]#

Neuroscientist [Nörobilimci]#

Neurohackademy [Nörohackademi]#

Nörohackademi, Washington Üniversitesi eScience Enstitüsünün düzenlediği nöroresimler ve veri bilimi içeren bir yaz okuludur [https://neurohackademy.org/]..

Networking [Network Kurma]#

O#

OHBM [OHBM/İBHO]#

İnsan Beyin Haritalanması için Organizasyon [İBHO], nöroresimlerle insan beyninin organizasyonunu keşfetmek için kurulmuş uluslararası bir kurumdur. Bu kurumun ana amacı insan beyninin anatomik ve fonksiyonel organizasyonunu anlamayı geliştirmek ve tıbbi, toplumsal amaçları teşvik etmektir.

OHBM Aperture [OHBM Aralık]#

Araştırma raporları, eleştiri yazıları, özel dersler, eğitici kaynaklar, bilgisayarlı defterler, yazılımlar ve veri makaleleri gibi çok çeşitli araştırma objelerini açık erişimli yayımlama platformudur.

Open Access [Açık Erişim]#

Açık erişim; çevrimiçi, erişimi bedava, akran incelenmesine sunulmuş, telif hakkı kısıtlaması bakımından ücretsiz tekrar kullanılabilen, bilimsel içeriği betimlemek için kullanılır.

Open access publishing (gratis) [Açık Erişim Yayınlama (gratis)]#

Araştırma makalelerini herkesin okuyabileceği şekilde ücretsiz sunmaktır.

Open access publishing (libre) [Açık Erişim Yayınlama (libre)]#

Libre açık erişim gratis’tir, bunun anlamı araştırma ücretsiz bir şekilde erişilebilirdir, aynı zamanda kullanıcılara kopyalama, tekrar kullanma ve yayınlarken karıştırma izinlerini verir.

Open Data [Açık Veri]#

Açık veri, çevrimiçi, ücretsiz, erişilebilir veridir, atıf yapıldığı sürece kullanıma, tekrar kullanıma ve dağıtıma açıktır.

Open Evaluation [Açık Değerlendirme]#

Araştırma önerileri için, görev alan herkes için sürecin şeffaflığını temel alandürüst değerlendirme sistemi veya protokolünün geliştirilmesidir.

Open Lab Notebooks [Açık Lab Defterleri]#

Araştırma hakkında düzenli olarak yazma kavramıdır, araştırma notları ve veriler toplanır, elde edilir edilmez çevrimiçi olarak yayımlanır.

Open license [Açık Lisans]#

Lisans, İş ile ilgili ne yapılıp ne yapılmayacağını belirten dökümandır. İzinleri sağlar ve sınırlamaları belirtir. Genel anlamda, açık lisans, bir çalışmanın, çok az veya hiç sınırlama olmaksızın, erişimi, tekrar kullanımı, tekrar dağıtımına izin verir.

Open Materials [Açık Materyaller]#

Araştırma materyallerinin paylaşımı, örneğin biyolojik veya coğrafik örneklerin paylaşımı, bir başka açık bilim uygulamasıdır.

Open Neuro [Açık Nöro]#

Open Peer Review [Açık Akran İncelemesi]#

Açık bilim hedefinde akran incelemesi modellemelerini kapsayan çeşitli çakışan terim için şemsiye terimdir. İnceleyici ve yazar kimliklerinin açıklığı, inceleme raporlarının yayınlanması ve akran incelemesine genel katılımın sağlanmasını kapsar.

Open source project [Açık Kaynak Proje]#

Merkez veya yönetici takım ile genel bir topluluk arasındaki çevrimiçi etkileşimlerle oluşan, anlamlı miktarda işbirliğiyle ortaya çıkan projedir. Topluluk etkileşimleri, projenin şeffaflık ve açıklığınını yönetirken topluluğun büyümesini de sağlar.

Open Science [Açık Bilim]#

ŞÜPHELİ ARAŞTIRMA UYGULAMALARInı azaltarak, TEKRARLANABİLİRLİK ve ÖN BASKILAR gibi pratiklerin daha iyi kullanımını sağlayarak bilimsel girişimlerin gücünü ve bilimsel iletişimin etkinliğini artırmayı amaçlayan bir harekettir.

Open Science Framework [Açık Bilim Çatısı]#

Open Source [Açık Kaynak]#

Bir yazılım parçasının, tekrar kullanımı, uyarlanması ve daha fazla dağıtılmasını düzenleyen açık kaynak lisansı ile birlikte kaynak kodunun geçerliliğidir,

Organic [Organik]#

Outcome [Çıktı]#

P#

P hacking [P hacklemek]#

Anlamlı olmayan sonuçlar anlamlı olana kadar veri toplamak, seçmek veya istatistiksel olarak analiz etmektir [ŞÜPHE UYANDIRAN BİR ARAŞTIRMA UYGULAMASIDIR].

Participant [Katılımcı]#

Peer Review [Akran İncelemesi]#

Araştırma makalesinin topluluktaki uzmanlar tarafından incelendikten sonra yayımlandığı süreçtir.

Peer Working [Akran Çalışması]#

Preprint [Ön Baskı]#

Makale taslağının formal akran incelemesine sunulmadığı, araştırma üzerinde akranlarından geri bildirim almak için dağıtılan, akran incelemesi olmadan umumi hedef kitleyle paylaşılan tamamlanmış çalışma raporudur. Sıklıkla ön baskılar akran incelemesi ve geleneksel akademik dergilere yayın olarak sunulurlar.

Preregistration [Önkayıt]#

Araştırmacıların araştırmalarına başlamadan önce gerekli bilgiyi [araştırmanın açıklanması, hipotezi, tasarımı ve analitik stratejisi] sunmalarını zorunlu kılan veya seçenek olarak sunan umumi kayıttır. Önkayıt raporlama yanlılıklarını azaltmaya yardımcı bir yöntemdir.

Project Leader [Proje Lideri]#

Project Pitching [Proje Başvursu]#

Publication [Yayın]#

Publishing Venue [Yayın Alanı]#

R#

Reliability [Güvenilirlik]#

Redistribution [Yeniden Bölüşüm]#

Registered Report [Kayıtlı Rapor]#

Veri toplanmadan önce çalışmada planlananam yöntemin hipotezini tarif eden yayımlanmış rapordur. Ön kayıt olarak da adlandırılır.

Repeated data inspection [Tekrarlanan veri ve denetleme]#

Replication [Çoğaltma]#

Çoğaltma, bir çalışmanın, sonuçlarını onaylamak için , yönteminin tekrarlanmasıdır. Kesin çoğaltma, orijinal çalışmadaki aynı prosedürleri tekrar ederek yapılır.

Reproducibility [Tekrarlanabilirlik]#

Bir çalışmada, aynı metodlar, sonuçlar ve girişimlerin tekrar oluşturulabilme derecesidir. Tekrarlanabilirlik yöntemleri çalışma raporunda tarif edilen yöntemlerin derecesine göredir. Bu çalışma raporundaki anlaşılmaz tanımlarla veya verinin açık olmamasına göre sınırlıdır. Sonucun tekrarlanabilirliği ise aynı sonuçların oluşturulabilme derecesine göredir, yeni bir çalışmada aynı yöntem çıkarımsal tekrarlanabilirlik aynı sonuçlar çıktığındaki derecedir, yeni çalışma aynı yöntem veya orijinal çalışmada yeniden analiz edilmesidir.

README file [BENİOKU dosyası]#

Araştırma verisinin belgelendiği dosyadır. Belgelenme araştırmacıların veriyi anlayabileceği, tekrarlayabileceği, çoğaltabileceği veya herhangi bir şekilde yeniden kullanabileceği şekilde yeterli olmalıdır.

Reporting Bias [Raporlama Yanlılığı]#

Raporlama yanlılığı bir çalışmanın belirli yanlarının sistematik olarak şeffaf bir şekilde raporlanmadığı, kaynakların boşa harcanması ve seçici raporlama veya yayımlamaması ile fazlalık oluşmasıdır.

Repository [Depo]#

Tutarlı, etkili ve sürdürülebilir dijital obje deposu altyapı servisidir [döküman, veri ve kod gibi]. Kaynakların[veri, yazılım, yayınlar veya herhangi birşey] saklandığı ve erişildiği internette uzun süre var olan bir yerdir.

Reproducible Research [Tekrarlanabilir Araştırma]#

Tekrarlanabilirlik bir spektrumdur ve eğitimciler hedef kitlelerine göre en çok kullanılan tanımı seçmelidirler. Genel olarak, tekrarlanabilir araştırma, bir inceleme veya deneyde benzer sonuçlar elde etme imkanı verir ve aynı yöntemlerle farklı koşullarda bağımsız sonuçlar elde edilir [sonuçlarla alakalı olarak]. Bazıları bu tanımı tekrarlanabilirliğin seviyelerine göre böler, bilgisayarlı olarak tekrarlanabilir [tekrarlanabilirlik olarak da adlandırılır]: kod ve veri özgün çalışmadakine benzer bir şekilde analize edildiğinde aynı sonucun çıkmasıdır ve deneysel tekrarlanabilirlik [yinelenebilirlik olarak da adlandırılır]: bağımsız bir araştırmacının aynı çalışmayı aynı yöntemlerle tekrar ederek yeni veri ortaya koymasıdır.

Research Impact [Araştırma Etkisi]#

Araştırmaların akademik, ekonomik ve sosyal veya tüm bu etkilerinin kombinasyonunu içerir. Etki, araştırmanın anlaşılmasını etkileyen, ve çeşitli disiplinler içinde, gelişen bilim, yöntem, teori veya uygulamaların ve araştırma sistemi dışındaki geniş rolünü özetleyen gösterilebilir katkısıdır.

Research Funder [Araştırma Foncusu]#

Araştırmaya finansal destek sunan enstitü, kurum veya hükümet kuruluşudur.

Reuse [Yeniden Kullanım]#

S#

Sample Size [Örnek Boyutu]#

Satellite events [Uydu Etkinlik]#

Scholarly Communication [Bilimsel İletişim]#

Bilimsel çaba, öğreti, ve araştırmalara yönelik bilgilerin yaratım, dönüşüm, dağıtım ve korunmasıdır. Akademisyenler, bilim insanları ve araştırmacıların araştırma sonuçlarını paylaşması ve ayımlaması sonucu daha geniş akademik bir toplulukça bilinir olması sürecidir.

Scientific Validation [Bilimsel Doğrulama]#

Senior Researcher [Kıdemli Araştırmacı]#

Self organizing [Kendi organize]#

Scientific approach [Bilimsel Yaklaşım]#

Scientific practice [Bilimsel uygulama]#

Sharing [Paylaşım]#

Bir kaynak veya ortamın ortak kullanılmasıdır. İşbirlikli araştırmanın temel özelliklerindendir. Pek çok araştırma dijital yazarlı ve dijital yayımlanmakta olduğundan oluşan dijital içerik rakipsizdir ve orijinial yaratıcısı kaybolmadan paylaşılabilmektedir.

Subscription Abonelik#

Bir ürün veya servise erişim için bir ücret talep eden iş modeli şeklidir, burada özellikle akademik araştırma çıktıları kast edilmiştir.

Study Protocol Çalışma Protokolü#

T#

Tool [Araç]#

Trainee [Kursiyer]#

Trainer [Eğitici]#

Eğitimin amaçlarının gerçekleştiğini temin eden, uygulamayı yürüten ve tüm katılımcıları kapsama rollerini üstlenen eğitim faaliyetinin öğreticisi veya yöneticisidir.

Training [Eğitim]#

Aktif, etkileşimli öğrenme ile yetkinlik kazandırmayı amaçlayan öğrenme, bilgilenme, yetenek veya bilgi aktarmımını içeren organize aktiviteler bütünüdür.

Training Format [Eğitim formatı]#

Eğitim formatı geleneksel olarak isimlendirildiği şekilde eğiticinin ihtiyaç duyduğu herhangi bir sayıda pedagojik aracı kullanarak standardize edilmiş tteslimat yöntemi olarak tanımlanmıştır [örneğin; teşvik, yön saptırma, uygulama yaklaşımları].

TrainTrack [EğitimYolu]#

Katılımcıların işbirliği halinde projelerde çalışmalarına olanak sağlayan proje yolu ile paralel ilerleyen, eğitim amaçlı konuşmalar ve atölyeler serisidir. Eğitimyolunun içeriği Brainhack projelerinde kullanılacak özel amaçlı yetenekleri [örneğin: Git ile kod sürüm kontrolü] kazandıran uygulamalı özel dersler serisidir.

Traditional [Geleneksel]#

Toolbox [Alet Çantası]#

Transparency [Transparanlık]#

U#

Unconference [Konferans olmayan*/nakonferans]#

Katılımcıların çalışmalarını, projelerini veya ilgilendikleri herhangi bir konuyu diğer katılımcılara anlattıkları resmi olmayan kısa oturumlardır. Nakonferansın içeriği oturumdan hemen önce veya Brainhack etkinliği sırasında belirlenir çoğunlukla, bir araştırma takımı içinde devam edegelen ve kalabalık bir grubun ilgisini çekebilecek tartışmalardan meydana gelir.

Unconventional [Geleneksel Olmayan]#

V#

Version Control [Sürüm Kontrolü]#

Sürüm kontrolü dökümanlar, bilgisayar programları, büyük internet siteleri ve diğer bilgi içerikleri gibi kaynaklardaki değişikliklerin akılcı ve sürekli bir şekilde yönetilmesi sistemidir, değişimleri izleme ve değişiklik olmuş bilgiyi önceki sürümüne dönüştürme kapasitesine sahiptir.

Version control system [Sürüm kontrol sistemi]#

W#

Workshop [Atölye]#

Workflow [İş Akışı]#

Workforce [İşgücü]#

Enstitü, şirket, devlet veya grup tarafından sağlanan emek havuzu. Resmi veya gayri resmi olabilir, bir araya getirmeyi amaçlar.

Y#

Z#